LAMMRACKS MED SÖTPOTATISGRATÄNG
det enda vettiga jag gjorde var att skala de mega stora sötpotatisarna med en kniv, kände mig skillad fast halva potatisen var bortskalad. sedan vart det lite drickade med trevligt folk hos frida, goa glada fredagkväll.
Om ni vart sugna att testa, vilket jag kan rekomendera och tycker att ni ska testa på så har ni receptet här:
(det kommer från halv åtta hos mig)
Antal portioner: 4
Färdigt på: 1 tim
Ingredienser
Lamm
4 st lammracks, ca 400 gr st ink ben
4 st vitlöksklyftor alt 1 solo
1 kruka rosmarin, färsk
1 kruka timjan, färsk
1 dl olivolja
1 st citronklyfta
1 tsk salt, ca
1 tsk svartpeppar, nymalen, ca
Rödvinsreduktion
0.5 st gul lök
2 st morot
1 tsk smör, ca
0.5 dl mörk oxfond
2 dl rött vin
0.75 dl vatten
1 tsk soja
0.5 msk balsamvinäger
1 tsk socker
Gratäng
5 st sötpotatisar, medelstora
0.5 st röd chili eller chipottle om du hittar
0.5 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 msk smör
3 dl grädde
1 dl standardmjölk
Salt, efter smak
Peppar, nymalen, efter smak
1.5 dl ost, riven
0.5 st purjolök
Gör så här
1. Rödvinsreduktion
Grovhacka 2 morötter samt en halv gul lök (spara andra halvan till gratängen), 1 knippe timjan och 1 knippe rosmarin. Resten av kryddorna använder du till lammet.
2. Fräs i en panna med smör i ca 2 minuter.
3. Tillsätt oxfonden, rödvin, vatten, soja, vinäger och socker.
4. Låt koka ner på medelhög värme i ca 1 timme.
5. Sila såsen så du bara har den klara delen kvar.
6. Fortsätt koka ner den tills den fått en lagom konsistens. Är man otålig kan man fuska och använda sig av lite lite redning på slutet.
7. Lamm
Sätt ugnen på 200 grader.
8. Börja med att putsa bort kappan på lammracksen.
9. Krossa/hacka 4 klyftor vitlök samt ett rejält knippe rosmarin och timjan.
10. Blanda med ca 1 deciliter olivolja samt 1 klyfta citron, salt och peppar.
11. Gnid in lammet i marinaden och låt stå.
12. Gratäng
Skala och skär sötpotatisen i klyftor, dela sedan klyftorna en gång till, fast nu tvärs över så de inte blir så långa.
13. Skala och finhacka en halv gul lök samt två klyftor vitlök och en halv chili.
14. Hetta upp en stor kastrull, ner med alltsammans i kastrullen och fräs ca 1-2 minuter med en klick smör.
15. Tillsätt grädden och mjölken, salta och peppra.
16. Låt koka under sporadisk omrörning i ca 10 minuter. Men kolla så att inte potatisen kokar sönder vilket är lätt hänt med sötpotatis, den ska bli mjuk men inte mosig. Grädden skall bli krämig och det skall få en gratängliknande konsistens.
17. Portionera upp i portionskokotter eller i en större gratängform.
18. Strö över osten samt finhackad purjolök. Hit kan du förbereda.
19. Innan servering, lamm
När det är dags för servering av lammracksen grillar/markerar du dem i en grillpanna ca 1 minut på varje sida, på hög värme. Pannan skall vara riktigt varm innan du lägger ner dem.
20. Sedan lägger du dem på en plåt eller i en stor form och in i ugnen tills innertemperaturen har nått 57 grader för medium, använd stektermometer för bäst resultat.
21. Låt dem gärna vila sedan du tagit ut dem på en bit hushållspapper i ca 2 minuter.
22. Servera hela eller skär upp i två bitar och ställ dem mot varandra med benen omlott.
23. Innan servering, gratäng
Grädda gratängen i ca 10 minuter på 200 grader.
Gör så här
1. Rödvinsreduktion
Grovhacka 2 morötter samt en halv gul lök (spara andra halvan till gratängen), 1 knippe timjan och 1 knippe rosmarin. Resten av kryddorna använder du till lammet.
2. Fräs i en panna med smör i ca 2 minuter.
3. Tillsätt oxfonden, rödvin, vatten, soja, vinäger och socker.
4. Låt koka ner på medelhög värme i ca 1 timme.
5. Sila såsen så du bara har den klara delen kvar.
6. Fortsätt koka ner den tills den fått en lagom konsistens. Är man otålig kan man fuska och använda sig av lite lite redning på slutet.
7. Lamm
Sätt ugnen på 200 grader.
8. Börja med att putsa bort kappan på lammracksen.
9. Krossa/hacka 4 klyftor vitlök samt ett rejält knippe rosmarin och timjan.
10. Blanda med ca 1 deciliter olivolja samt 1 klyfta citron, salt och peppar.
11. Gnid in lammet i marinaden och låt stå.
12. Gratäng
Skala och skär sötpotatisen i klyftor, dela sedan klyftorna en gång till, fast nu tvärs över så de inte blir så långa.
13. Skala och finhacka en halv gul lök samt två klyftor vitlök och en halv chili.
14. Hetta upp en stor kastrull, ner med alltsammans i kastrullen och fräs ca 1-2 minuter med en klick smör.
15. Tillsätt grädden och mjölken, salta och peppra.
16. Låt koka under sporadisk omrörning i ca 10 minuter. Men kolla så att inte potatisen kokar sönder vilket är lätt hänt med sötpotatis, den ska bli mjuk men inte mosig. Grädden skall bli krämig och det skall få en gratängliknande konsistens.
17. Portionera upp i portionskokotter eller i en större gratängform.
18. Strö över osten samt finhackad purjolök. Hit kan du förbereda.
19. Innan servering, lamm
När det är dags för servering av lammracksen grillar/markerar du dem i en grillpanna ca 1 minut på varje sida, på hög värme. Pannan skall vara riktigt varm innan du lägger ner dem.
20. Sedan lägger du dem på en plåt eller i en stor form och in i ugnen tills innertemperaturen har nått 57 grader för medium, använd stektermometer för bäst resultat.
21. Låt dem gärna vila sedan du tagit ut dem på en bit hushållspapper i ca 2 minuter.
22. Servera hela eller skär upp i två bitar och ställ dem mot varandra med benen omlott.
23. Innan servering, gratäng
Grädda gratängen i ca 10 minuter på 200 grader.